polg.hiv.kurityan@parisat.hu
(48) 580-200

A község földrajza

A település fekvése és természeti adottságai

A település az ország észak-keleti részén, Kazincbarcikától északra 6 km-re fekszik a Szuha patak völgyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A község lakóházai a normál nyomtávú vasútvonal és a domboldal között, a Szuhakálló-Kurityán-Felsőnyárád-i 24. számú közlekedési útra települtek. A vasúti töltés a szeszélyes Szuha patak áradásai ellen nyújtott védelmet a falunak.

A község jelenlegi belterülete 2 központból áll. Az északi, a régebbi és nagyobb lakosszámú, lakóházai nagyrészt fésűs beépítési móddal épültek. A település déli része bányásztelepülés, a műút déli oldalán. A műút északi oldalán bányász saját házak keskeny szalagként követik a műutat. A Szuha patak a vasútvonal és a völgyet északról kísérő "Magos-hegy" között kanyarog.

img

A terep hegyes-dombos képét mutatja. A patak árterületén rétek és külfejtéssel megbolygatott térségek váltakoznak egymással. A külfejtés után a község északi részén a patak medre egy helyen nagy tóvá szélesedik ki. A benne lévő halállomány segítségével a község és a környék lakóinak kellemes időtöltést nyújt. A Szuha-völgy dél-kelet felé 2 km-re kiszélesedve egyesül az Ormos-patak völgyével. A természeti tájegységben az Északi- középhegység nagy-tájában, az észak borsodi dombvidéken a Sajó és Bódva között fekszik. Természetes növénytakarója bükkös.

Éghajlati viszonyok

A napsütés évi összege: 1900 óra
Az év folyamán az égbolt 60-65%-ban borult.
Évi középhőmérséklete: + 10 - + 11
Átlagos évi legmagasabb hőmérséklete: +34 - +35
Átlagos évi legalacsonyabb hőmérséklete: -20 - -19
Évi csapadékeloszlás: 600 mm
Jellemző szélirány: Észak-nyugat